Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

Aligning public and CoRpOrate Sustainability goalS, acronim ACROSS

Proiectul „Aligning public and CoRpOrate Sustainability goalS” – ACROSS, este finanțat prin Programul Interreg Europe 2021-2027. Proiectul este finanțat în cadrul Obiectivului de Politică 5 – O Europă mai aproape de cetățeni, Obiectivul specific – Dezvoltare Urbană Integrată.

Municipiul Alba Iulia, în calitate de Lider de proiect, implementează proiectul alături de EDC Debrecen – Centrul de Dezvoltare Urbană și Economică – (Autoritate asociată – Municipalitatea Debrecen) (Ungaria); Municipiul Kekava (Letonia); Agenția de Dezvoltare Nord DAN S.R.L (Autoritate asociată – Municipiul Varaždin) (Croația); Municipalitatea Milano (Italia); Orașul Hannut (Belgia); Universitatea din Liège (Belgia) și BURST Nonprofit Limited Liability Company – Partener consultativ.

Obiectiv general:

Obiectivul principal al ACROSS este de a alinia obiectivele publice și corporative de sustenabilitate și de a stabili o cooperare strategică pe termen lung între actorii economici și autoritățile locale din regiunile participante, inspirată de un proces eficient de schimb de cunoștințe interregional. Va fi elaborat un model / o politică de cooperare public-privat, inclusiv aspectele financiare, cu implicarea părților interesate, în scopul îmbunătățirii politicilor de dezvoltare locală abordate de parteneri. Valorificând potențialul politicilor de CSR ale companiilor în domeniul dezvoltării durabile, autoritățile locale și-ar putea multiplica capacitățile și abilitățile de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, de promovare a utilizării responsabile a resurselor naturale în orașe și regiuni, contribuind la atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de carbon ale UE până în 2050. Rezultatele proiectului pot fi transferate și adoptate de alte orașe și regiuni europene, asigurând astfel impactul proiectului pe termen lung.

Obiective specifice:

Rolul Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului, în calitate de Lider de Proiect: Municipiul Alba Iulia va coordona parteneriatul format în cadrul proiectului. Instrumentul de politică pe care Municipiul Alba Iulia îl va completa și îmbunătăți în cadrul proiectului este Strategia Integrată de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia 2021-2030. Totodată, participarea în cadrul proiectului va permite Municipiului Alba Iulia să învețe/să transfere, bune practici care vor ajuta la îmbunătățirea instrumentului de politică cu măsuri și acțiuni noi, cum sunt cele care vizează crearea și adaptarea la schimbările climatice, prevenirea riscurilor de dezastre, reziliență. Implicarea comunității și crearea de parteneriate durabile între autorități și comunitatea locală este necesară, deoarece obiectivele de reducere a emisiilor și de adaptare la schimbările climatice devin mai ambițioase și mai dificil de atins fără sprijinul părților interesate.

Rezultate:

Municipiul Alba Iulia va coordona parteneriatul format în cadrul proiectului. Instrumentul de politică pe care Municipiul Alba Iulia îl va completa și îmbunătăți în cadrul proiectului este Strategia Integrată de Dezvoltare a Municipiului Alba Iulia 2021-2030. Totodată, participarea în cadrul proiectului va permite Municipiului Alba Iulia să învețe / să transfere, bune practici care vor ajuta la îmbunătățirea instrumentului de politică cu măsuri și acțiuni noi, cum sunt cele care vizează crearea și adaptarea la schimbările climatice, prevenirea riscurilor de dezastre, reziliență.

Cod proiect:

02C0686 ACROSS

Program finanțare:

INTERREG EUROPE

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

7.677.120,00

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

1.677.500,00

Valoare nerambursabilă LEI:

1.643.950,00

Valoare totală proiect EURO:

1.535.424,00

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

335.500,00

Valoare nerambursabilă EURO:

328.790,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Lider

Domeniul de finanțare:

Economie

Perioada programare:

2021-2027

An începere proiect:

2024

An finalizare proiect:

2028

Consorțiu parteneri:

Municipiul Alba Iulia, în calitate de Lider de proiect. Parteneri: EDC Debrecen - Centrul de Dezvoltare Urbană și Economică - (Autoritate asociată - Municipalitatea Debrecen) (Ungaria); Municipiul Kekava (Letonia); Agenția de Dezvoltare Nord DAN S.R.L (Autoritate asociată - Municipiul Varaždin) (Croația); Municipalitatea Milano (Italia); Orașul Hannut (Belgia); Universitatea din Liège (Belgia) și BURST Nonprofit Limited Liability Company - Partener consultativ.