Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

Automated Manufacturing Production Line for Integrated Printed Organic Photovoltaics, acronim Flex2Energy

Flex2Energy este un proiect de 48 de luni, cu un obiectiv ambițios de a produce celule fotovoltaice integrate fiabile (IPO-uri) prin dezvoltarea unei linii automate de producție a acestora R2R (Roll-to-Roll). Linia de producție este formată din mașinile de imprimare și asamblare automată R2R, cu metrologii în linie pentru robuste și adaptabile pentru controlul calității și analiza inteligenței artificiale (AI) care implementează conceptele industriei 4.0. IPP -urile vor fi produse în modele personalizate care respectă cerințele de utilizare în clădiri, sere pentru producția de energie și colectarea acestora, și acoperișuri auto fotovoltaice. Produsele dezvoltate în cadrul proiectului vor fi instalate în situri dedicate și vor fi evaluate din punct de vedere al performanței, durabilității și acceptării sociale și industriale. Testarea eficienței acestor produse va fi realizată în sit-urile partenerilor:
1. BIPV: 100mp de produse BIPV vor fi instalate pe clădirea municipiului Alba Iulia la nivelul fațadei clădirii din sticlă, asigurând eficiență energetică și, în același timp, izolare termică și umbrire, reducând necesarul de energie electrică a clădirii. În plus, 50 mp de produse BIPV vor fi implementate pe fațada clădirii industriale Alumil – partener Aloumyl, Biomichania Alouminioy Anonimi Etairia (Grecia).
2. Agri-PVs: 200m de Agri-PVs vor fi instalate în zona Salonic pe acoperișul prototipului mediteranean de seră al OET, care funcționează ca un sistem de perdea de umbră pentru creșterea legumelor și, în același timp, ca generator de energie.
3. VIPV -uri: VIPV-urile vor fi instalate pe acoperișul unui vehicul electric comercial (FIAT Ducato) pentru a crește autonomia acestuia, alături de un acoperiș cu celule fotovoltaice pentru a furniza energie vehiculelor electrice (~ 20mp).

Obiectiv general:

Dezvoltarea unei linii automate de producție a celulelor fotovoltaice bazate pe materiale organice. Testarea soluțiilor în proiecte pilot (clădiri, agricultură, auto). Viabilitate economică a soluțiilor.

Obiective specifice:

Linie automată de producție pe scară mare a celulelor fotovoltaice organice. Testarea soluțiilor în proiecte pilot (clădiri, agricultură, auto). Viabilitate economică a soluțiilor.

Rezultate:

Municipiul Alba Iulia a verificat disponibilitatea și posibilitatea instalării tehnice a unor folii fotovoltaice pe ferestrele unei clădiri municipale, fiind vizată o suprafață de peste 100 m2, care să permita testarea soluției de generare de energie electrică printr-o soluție rapidă și eficientă. A fost analizată situația standardelor locale în privința caracteristicilor sistemelor fotovoltaice și demanararea analizei de impact a soluției asupra sectorului construcțiilor de clădiri eficiente energetic. Proiectul pilot din Alba Iulia, împreună cu pilotul de la sediul Alumil Grecia, abordează utilizarea sistemelor fotovoltaice în clădiri, alte proiecte pilt vizând utilizarea în proiecte de mobilitate sustenabilă și agricultură. Proiectul a făcut progrese majore în definirea parametrilor echipamentelor care vor asigura producția foliilor fotovoltaice în sistem rolă cu flux continuu, la un cost redus. De asemenea, pe baza unui prototip de folie fotovoltaică, au fost demarate probe de verificare a potențialului de producție al acestor sisteme noi și inovative, soluția fiind prezentată și în cadrul a 3 evenimente locale dedicate eficienței energetice.

Cod proiect:

101096803

Program finanțare:

ORIZONT EUROPA

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

78.556.500,00

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

1.893.750,00

Valoare nerambursabilă LEI:

1.893.750,00

Valoare totală proiect EURO:

15.711.300,00

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

378.750,00

Valoare nerambursabilă EURO:

378.750,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Energie

Perioada programare:

2021-2027

An începere proiect:

2023

An finalizare proiect:

2026

Consorțiu parteneri:

Organic Electronic Technologies Private Company – Grecia (Lider de proiect); Aristotelio Panepistimio Thessalonikis – Grecia; Coatema Coating Machinery GMBH – Germania; Mondragon Assembly GMBH – Germania; Semilab Felvezeto Fizikai Laboratorium Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsag – Ungaria; Altechna R&D – Lituania; Centro Richerche Fiat SCPA – Italia; Aloumyl, Biomichania Alouminioy Anonimi Etairia – Grecia; Elliniko Somateio Gia Ia Organika Kai Eetipomena Ilektronika – Grecia; Pole Fibres Energibie – Franța; Centre Technique Industriel De La Plasturgie Et Des Composites – Franța; In-Core Systems – Franța; Kiriaidis Vasilios SA – Grecia; Municipiul Alba Iulia – Romania; Depia Automations - Grecia

Link site proiect:

https://www.flex2energy.eu/