Rolul acestui Centru de comunicare a fost de a reprezenta un punct de contact local pentru toate instituţiile Uniunii Europene (UE) şi de a coopera cu alţi parteneri de formare activi, completând și susținând activitatea Reprezentanţelor Comisiei Europene şi a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local şi județean.
Centrul Europe Direct Alba Iulia
Obiectiv general:
1. Să informeze cetăţenii europeni la nivel local şi județean. În calitatea lui de prim punct de acces la Uniunea Europeană pentru cetăţeni, centrul constituia un element-cheie al conceptului de „ghişeu unic”, furnizând informaţii despre Uniunea Europeană, indicând cetăţenilor portalul „Europa ta” sau surse de informaţii specializate şi orientându-i către alte servicii şi alte reţele. Centrul oferea informaţii, consiliere, asistenţă şi răspunsuri la întrebări privind Uniunea Europeană, în special cu privire la drepturile cetăţenilor Uniunii Europene, priorităţile Uniunii Europene (în special strategia de creştere economică „Europa 2020″), legislaţia sa, politicile sale, programele şi oportunităţile sale de finanţare, totul relaționat cu realitatea locală de la nivelul Municipiului Alba Iulia și a județului Alba. 2. Să promoveze o cetăţenie participativă prin intermediul diferitelor instrumente de comunicare (site Internet, mijloace de comunicare sociale, publicaţii etc.) şi prin interacţiunea cu părţile interesate, multiplicatori şi presă la nivel local şi regional. Centrul stimula dezbaterea prin organizarea de conferinţe şi evenimente şi canaliza răspunsurile cetăţenilor către Uniunea Europeană.
Obiective specifice:
• sporirea gradului de informare a populaţiei din Municipiul Alba Iulia și din județul Alba cu privire la instituţiile, legislaţia, politicile şi priorităţile Uniunii Europene, inclusiv cu privire la programele şi oportunităţile de finanţare oferite de UE; • facilitarea accesului cetăţenilor la informaţia europeană, prin intermediul unui serviciu gratuit de consiliere şi asistenţă privind utilizarea principalelor surse de informare generală şi specializată (portaluri, publicaţii online sau tipărite), axate pe problematica europeană; • promovarea cetăţeniei active, inclusiv în rândul tinerilor şi diferitelor categorii de populaţie defavorizate, prin organizarea unor evenimente orientate spre aceste grupuri-ţintă; • conştientizarea cetăţenilor cu privire la drepturile şi responsabilităţile lor în Uniunea Europeană, în raport cu legislaţia şi practica europeană, procesele în curs şi evoluţiile previzibile; • stimularea dezbaterii şi schimbului de opinii pe teme europene prin organizarea de evenimente consacrate subiectelor prioritare de pe agenda UE şi contribuirea la creşterea impactului şi a vizibilităţii acţiunilor de informare şi comunicare ale Reprezentanţei Comisiei Europene, precum ale şi Biroului de Informare al Parlamentului European; • consolidarea reţelelor de informare, în particular a relaţiilor de parteneriat cu centrele din reţeaua Europe Direct, atât din România, cât şi din alte state membre ale Uniunii Europene, prin organizarea de acţiuni comune şi diseminarea unor informaţii relevante legate de activitatea centrului.
Rezultate:
Peste 30 de evenimente organizate la nivelul jud.Alba, Sibiu, Brasov și Covasna pe parcursul celor 3 ani și 4 luni. Peste 20.000 de cetățeni implicați în activitățile din mediul online sau în format fizic.
Cod proiect:
ARES(2018)695661
Program finanțare:
Stadiu proiect:
Valoare totală proiect LEI:
1.019.815,50
Buget Mun. Alba Iulia LEI:
1.019.815,50
Valoare nerambursabilă LEI:
397.375,00
Valoare totală proiect EURO:
203.963,10
Buget Mun. Alba Iulia EURO:
203.963,10
Valoare nerambursabilă EURO:
79.475,00
Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:
Domeniul de finanțare:
Perioada programare:
An începere proiect:
2018
An finalizare proiect:
2021
Consorțiu parteneri:
Municipiul Alba Iulia