Proiectul FOOD CORRIDORS și-a propus să promoveze tranziția spre sisteme alimentare integrate la nivel de regiuni. Proiectul încurajează crearea de rețele de orașe dedicate dezvoltării unor planuri privind crearea de rețele alimentare la nivelul orașelor care includ zona urbană și peri-urbană printr-un coridor care facilitează conexiunea urban-rural. Astfel, proiectul a prevăzut dezvoltarea unor planuri de acțiuni care au ca obiective crearea de ”coridoare alimentare teritoriale/regionale”, care să corespundă cu realitățile diferite ale fiecărei municipalități și oferind fiecărui oraș un instrument politic și un model de guvernanță eficientă. Viziunea teritorială a fiecărei municipalități reprezintă aspectul cel mai important în privința interconexiunii rural-urban, în ceea ce privește dezvoltarea de rețele alimentare teritoriale/regionale. Proiectul a fost finanțat prin programul URBACT III.
Empowering Territorial Food Corridors within the European Union, acronim FOOD CORRIDORS
Obiectiv general:
Proiectul FOOD CORRIDORS și-a propus să promoveze tranziția spre sisteme alimentare integrate la nivel de regiuni. Proiectul încurajează crearea de rețele de orașe dedicate dezvoltării unor planuri privind crearea de rețele alimentare la nivelul orașelor care includ zona urbană și peri-urbană printr-un coridor care facilitează conexiunea urban-rural.
Obiective specifice:
Astfel, proiectul prevede dezvoltarea unor planuri de acțiuni care au ca obiective crearea de ”coridoare alimentare teritoriale/regionale”, care să corespundă cu realitățile diferite ale fiecărei municipalități și oferind fiecărui oraș un instrument politic și un model de guvernanță eficientă. Viziunea teritorială a fiecărei municipalități reprezintă aspectul cel mai important în privința interconexiunii rural-urban, în ceea ce privește dezvoltarea de rețele alimentare teritoriale/regionale. În particular Planurile de Acțiuni care urmează a fi dezvoltate prin proiect vor avea ca obiective următoarele: - Sprijinirea accesului la alimente proaspete și sănătoase pentru întreaga populație; - Promovarea canalelor scurte de producție și consum a alimentelor; - Reducerea risipei alimentare; - Introducerea politicilor de achiziționare a alimentelor locale și ecologice; - Promovarea de politici educaționale și de siguranță alimentară prin promovarea unor diete sănătoase; - Încurajarea creării de noi locuri de muncă în special în întreprinderile mici și mijlocii.
Rezultate:
- un Plan Local de Acţiuni elaborat care stă la baza realizării unor proiecte locale de dezvoltare urbană în zona rețelelor alimentare. Scopul acestuia este de a stimula crearea de rețele alimentare la nivelul orașelor care să integreze zona urbană și peri-urbană cu zonele rurale din proximitatea lor într-un mod sustenabil, și în care să fie implicați toți actorii locali care pot contribui la procesul de dezvoltare urbană durabilă a comunității locale. - o acțiune pilot testată la nivel local (Small Scale action) in contextul proiectului - 5 evenimente organizate la nivel local in domeniul permaculturii si agriculturii ecologice - un video realizat în cadrul proiectului cu privire la activitățile derulate de către Municipiul Alba Iulia în calitate de partener: https://www.youtube.com/watch?v=od_inycTnyo
Cod proiect:
5894
Program finanțare:
Stadiu proiect:
Valoare totală proiect LEI:
3.749.780,00
Buget Mun. Alba Iulia LEI:
404.500,00
Valoare nerambursabilă LEI:
396.410,00
Valoare totală proiect EURO:
749.956,00
Buget Mun. Alba Iulia EURO:
80.900,00
Valoare nerambursabilă EURO:
79.282,00
Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:
Domeniul de finanțare:
Perioada programare:
An începere proiect:
2019
An finalizare proiect:
2022
Consorțiu parteneri:
Partener lider : Region of Coimbra - Portugal. Partneri: Alba Iulia - Romania, BSC Kranj and Gorenjska - Slovenia, Larissa - Greece Union of Bassa Romagna Municipalities - Italy, Szecseny - Hungary