Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

Finding solutions to influence the urban shrinkage, acronim Residents of the Future

„Residents of Future” este un proiect finanțat prin programul URBACT IV, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener. Consorțiul de parteneri este format din 10 de entități publice locale, după cum urmează: Sibenik (Croația), Alba Iulia (România), Mangualde (Portugalia), Saldus Municipality Council (Letonia), Plasencia (Spania), Municipality of Kalamata (Grecia), City of Iisalmi (Finlanda), Saint-Quentin (Franța), Comune di Mantova (Italia), City of Trebinje (Bosnia și Herțegovina).

Obiectiv general:

Proiectul „Residents of Future” își propune să abordeze contracția urbană, depopularea și emigrarea din orașele mici și medii. Acest obiectiv care este aliniat cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2021/1058 care se referă la rezolvarea problemelor economice, ecologice, climatice, demografice și sociale provocări prin dezvoltarea teritorială integrată, precum și cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 2021/1060, care se axează pe zonele urbane, inclusiv zonele urbane funcționale și dezvoltarea urbană durabilă.

Obiective specifice:

Proiectul „Residents of Future” reunește zece orașe diferite care își propunsă elaboreze planuri integrate de acțiune și să identifice măsuri și obiective care influențează rezolvarea problemelor acestor orașe, respectiv depopularea. La întrebarea: "Cum pot orașele cu declin demografic să atragă viitori rezidenți" se va răspunde prin stabilirea unui set de măsuri și obiective care vor fi incluse în planurile integrate de acțiune ale orașelor partenere și prin cercetarea următoarelor elemente cheie: - Regândirea transformării digitale prin soluții sustenabile, - Diversificarea economică – cu accent pe sprijinirea dezvoltării de noi sectoare economice, cum ar fi tehnologia și industriile creative și - City branding – îmbunătățirea imaginii orașului ca oraș care susține un stil de viață sănătos și inovația; atragerea talentelor, noi rezidenți și investiții.

Rezultate:

Prin activitățile propuse, municipalitatea poate deveni un exemplu de bună practică pentru alte orașe mici și medii din România, care se confruntă cu provocări similare. Totodată, prin acest proiect, Municipiul Alba Iulia: va urmări creșterea vizibilității potenţialului turistic al Municipiului Alba Iulia şi atractivitatea acestuia pentru investitori, turiști, promovând oraşul într-un mod sustenabil şi eficient; va avea posibilitatea să adopte modele de bune practici de la alte orașe europene care au implementat cu succes proiecte în domeniul atragerii de talente noi şi care pot fi transferabile la nivelul Municipiului Alba Iulia. Prin schimb de experiență și cunoștințe, partenerii vor dezvolta și testa soluții la provocările specifice pe care le-au identificat la nivel local, în conformitate cu tema proiectului. Elaborarea și punerea în aplicare a acțiunii la scară mică la nivel local (Small Scale Action) este foarte importantă atunci când se abordează valoarea adăugată a beneficiilor din programul URBACT și potențialul de schimbare. Planul local de acțiune elaborat și implementarea acțiunii la scară mică (Small Scale Action) vor facilita atragerea oamenilor, turiștilor și investitorilor la Alba Iulia.

Program finanțare:

URBACT

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

4.137.277,15

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

357.125,00

Valoare nerambursabilă LEI:

285.700,00

Valoare totală proiect EURO:

827.455,43

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

71.425,00

Valoare nerambursabilă EURO:

57.140,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Social

Perioada programare:

2021-2027

An începere proiect:

2023

An finalizare proiect:

2025

Consorțiu parteneri:

Consorțiul de parteneri este format din 10 de entități publice locale, după cum urmează: Sibenik (Croația), Alba Iulia (România), Mangualde (Portugalia), Saldus Municipality Council (Letonia), Plasencia (Spania), Municipality of Kalamata (Grecia), City of Iisalmi (Finlanda), Saint-Quentin (Franța), Comune di Mantova (Italia), City of Trebinje (Bosnia și Herțegovina).