Proiectul „Gendered Innovation Living Labs” – acronim GILL este un proiect finanțat prin programul HORIZON 2020, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener. Proiectul GILL își propune să creeze un Gendered Innovation Living Lab (GILL) – laborator activ pan-european, colaborativ si sustenabil, care să funcționeze ca un ghișeu unic pentru instrumente, metode și practici de lucru, menit să sprijine atât inovația inteligentă, cât și antreprenoriatul sensibil la egalitatea de gen.
Gendered Innovation Living Labs, acronim GILL
Obiectiv general:
Obiectivul general al proiectului este: Dezvoltarea un centru paneuropean de colaborare și învățare bazat pe principiile Living Lab, pentru a deveni un model de lucru în domeniul inovării, pus la dispoziția tuturor entităților interesate de inovarea egalității de gen. „Living Lab” GILL va crea în comun mecanisme durabile pentru a crește inovația și antreprenoriatul inteligent sensibile la gen (GRISE) și pentru a aborda cultura și barierele din jurul inovației și antreprenoriatului bazat pe gen.
Obiective specifice:
O1. Permiterea schimbărilor organizaționale și culturale în cadrul entităților din sectoarele academice, gurvernare, industire și societatea civilă, în domeniul promovării și aplicării principiului egalității de gen. O2. Stimularea dezvoltării profesionale. O3. Creșterea gradului de integrare a egalității de gen și diversității în designul de produs, tehnologii și inovare. O4. Permiterea de practici educaționale bazate pe gen, de la școlile primare până la instituțiile de învățământ superior (IIS), care să includă și să permită respectarea și recunoașterea argumentelor etice și comerciale în favoarea egalității de gen.
Rezultate:
În cadrul acestui proiect ambițios, GILL va avea ca obiectiv să acopere problematica egalității de gen prin crearea de instrumente și metode care să influențeze cultura în materie de inovare și antreprenoriat, pentru a schimba practica (ca o abordare de jos în sus care poate permite punerea în aplicare a strategiilor și politicilor UE) - pentru a crea mediul și competențele necesare pentru a sprijini inovarea și antreprenoriatul inteligent și sensibil la dimensiunea de gen (GRSIE) în cadrul OIE. Pentru a realiza acest obiectiv, GILL va dezvolta un hub paneuropean, virtual, de învățare și de colaborare - care este construit pe principiile Living Lab (LL) - oferind informații, instrumente, metode și un mediu de colaborare pentru a transforma practicile individuale, de echipă și organizaționale. În special, GILL se va concentra pe 4 priorități (macro-obiective): A) schimbarea organizațională și culturală, B) dezvoltarea profesională, C) proiectarea, tehnologiile și inovarea produselor și D) practicile educaționale. În cadrul municipalității se va implementa metodologia GILL dezvoltată prin intermediul proiectului, punând accent pe aplicarea principiului egalității de șanse în cadrul autorității locale și promovarea dezvoltării profesionale fără barierele de gen. Proiectul va crea o metodologie comună cu privire la implementarea egalității de gen și șanse în administrații și instituții și de asemenea va contribui la updatarea planului de egalitate de gen aflat într -un prim format în cadrul administrației locale.
Cod proiect:
101094812
Program finanțare:
Stadiu proiect:
Valoare totală proiect LEI:
12.868.448,00
Buget Mun. Alba Iulia LEI:
268.380,00
Valoare nerambursabilă LEI:
268.380,00
Valoare totală proiect EURO:
2 589 225.00
Buget Mun. Alba Iulia EURO:
54.000,00
Valoare nerambursabilă EURO:
54.000,00
Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:
Domeniul de finanțare:
Perioada programare:
An începere proiect:
2023
An finalizare proiect:
2025
Consorțiu parteneri:
EUROPEAN NETWORK OF LIVING LABS IVZW (ENoLL) (Belgia); GAC (GAC) (Franța); ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS (AUTH) (Grecia);VILABS OE (VILABS) (Grecia); KOBENHAVNS UNIVERSITET (UCPH) (DAnemarca) ; UNIVERSIDAD DE SALAMANCA (USAL) (Spania); HOCHSCHULE HEILBRONN (HHN) (Germania); FONDAZIONE GIACOMO BRODOLINI SRL SB (FGB) (Italia); INSTITUTE OF SOCIOLOGY OF THE ACADEMY OF SCIENCES OF THE CZECH REPUBLIC PUBLIC RESEARCH INSTITUTION (ISAS) Cehia; POLITECNICO DI TORINO (POLITO) (Italia) ; FUNDACION INSTITUTO INTERNACIONAL DE INVESTIGACION EN INTELIGENCIA ARTIFICIAL Y CIENCIAS DE LA COMPUTACION (IoTDIH) (Spania) ; F. K. LIOTOPOULOS KAI SIA EE (SBOING) (Grecia); ASOCIATIA TRANSILVANIA IT (ATIT) (România); Municipiul Alba Iulia (România); CENTER FOR FORMIDLING AF NATURVIDENSKAB OG MODERNE TEKNOLOGI FOND (EXP) Danemarca