Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

Improvement of the plastic packaging waste chain from a circular economy approach, acronim PlastiCircle

Proiectul Îmbunătățirea rețelei de valorificare a plasticului folosind tehnicile economiei circulare își propune să promoveze tranziția către o economie circulară și să contribuie la obiectivele Uniunii Europene privind gestionarea și reciclarea deșeurilor până în 2030. În prezent, peste 25,8 milioane de tone de deșeuri de plastic sunt produse anual în statele membre ale UE, doar 29,7 % fiind reciclate. Eforturile PlastiCircle se vor concentra pe o componentă deosebit de importantă a acestor deșeuri din plastic, și anume deșeurile de ambalaje din plastic.

Obiectiv general:

PlastiCircle își propune să dezvolte și să implementeze un proces holistic pentru a crește ratele de reciclare a deșeurilor de ambalaje în Europa. Acest lucru va permite reprocesarea deșeurilor de plastic în același lanț valoric (adică economie circulară; închiderea buclei de plastic). Acest proces se bazează pe patru axe: colectare (pentru creșterea cantității de ambalaje colectate), transport (pentru reducerea costurilor cu plasticul recuperat), sortarea (pentru creșterea calității plasticului recuperat) și valorificarea în produse cu valoare adăugată (adică plăci de spumă, piese de automobile, cum ar fi capacele de motor/barele de protecție/planșele de bord, membrane bituminoase pentru acoperișuri, saci de gunoi, foi de asfalt/pâslă pentru acoperiș și mobilier urban precum garduri/bănci/pereți de protecție).

Obiective specifice:

Analiza situației reciclării, îmbunătățirea tuturor fazelor reciclării (colectare, transport, sortare, reutilizare). Analiză economică a reciclării.

Rezultate:

Analiza generală și specifică a reciclării ambalajelor din plastic și gradului de reciclare; analiza tehnico-ecoomică a reciclării diverselor materiale plastice. COLECTARE: Lucrările au constat în dezvoltarea, integrarea și validarea unui sistem inovator de colectare a ambalajelor care crește cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic colectate, îmbunătățind cantitatea și calitatea deșeurilor de ambalaje din plastic colectate. Un sistem care este capabil să identifice ambalajele generate de fiecare familie/cetăţean, în vederea implementării unor politici de compensare care să încurajeze colectarea optimă. TRANSPORT: În cadrul WP3 au fost dezvoltate diferite tehnologii: sistem de optimizare a rutei bazat pe informațiile furnizate de containerul inteligent dezvoltat pe WP2. Obiectivul principal este reducerea costurilor și a emisiilor din sistemul de colectare. SORTARE: Au fost de asemenea efectuate teste în infraroșu apropiat pentru a recunoaște eficacitatea și puritatea sortatorului optic PICVISA au fost dovedite la standurile de testare CALAF pentru diferite fracții și tipologii de ambalare, obținând rezultate îmbunătățite pentru toate fracțiile. RECICLARE: S-au finalizat lucrările WP5 în definirea cerințelor pentru producători și aprovizionarea cu polimeri reciclați din deșeurile menajere colectate. Alba Iulia a fost (împreuna cu Valencia și Utrecht) oraș pilot de informare a cetățenilor în privința reciclării corecte, de testare a colectării pe baza de containere inteligente (3 luni în zona Goldiș-Arnsberg), de optimizare a rutelor de transport și analiza a calității materialelor colectate spre reciclare.

Cod proiect:

730292

Program finanțare:

Orizont 2020

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

41.290.814,64

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

778.855,00

Valoare nerambursabilă LEI:

778.855,00

Valoare totală proiect EURO:

8.674.540,89

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

163.625,00

Valoare nerambursabilă EURO:

163.625,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Economie circulară

Perioada programare:

2014-2020

An începere proiect:

2017

An finalizare proiect:

2021

Consorțiu parteneri:

INSTITUTO TECNOLOGICO DEL EMBALAJE, TRANSPORTE Y LOGISTICA (leader, Valencia, Spania), STIFTELSEN SINTEF (Norvegia), AXION RECYCLING LTD (Marea Britanie), CENTRO RICERCHE FIAT SCPA (Italia), GEMEENTE UTRECHT (Olanda), FUNDACION DE LA COMUNITAT VALENCIANA PARA LA PROMOCION ESTRATEGICA EL DESARROLLO Y LA INNOVACION URBANA (Spania),MUNICIPALITY OF ALBA IULIA (Romania), MESTNA OBCINA VELENJE (Slovenia), SOCIEDAD ANONIMA AGRICULTORES DE LAVEGA DE VALENCIA (Spania), POLARIS M HOLDING SRL (Romania), INDUSTRIAS TERMOPLASTICAS VALENCIANAS, S.A. (Spania), ARMACELL BENELUX SCS (Belgia), Imperbel N.V. (Belgia), CONSORZIO PER LA PROMOZIONE DELLA CULTURA PLASTICA PROPLAST (Italia), HAHN PLASTICS LTD (Marea Britanie),ECOEMBALAJES ESPANA, S.A. (Spania), Fundacio Knowledge Innovation Market Barcelona (Spania), PLASTICSEUROPE AISBL (Belgia), ICLEI EUROPEAN SECRETARIAT GMBH (ICLEI EUROPASEKRETARIAT GMBH) (Germania), CALAF TECNIQUES INDUSTRIALS SL (Spania), STIFTELSEN SINTEF (Norvegia).