Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

INTERoperable cloud-based solution for cross-vector planning and management of Positive Energy Districts, acronim InterPED

Proiectul „INTERoperable cloud-based solution for cross-vector planning and management of Positive Energy Districts” – acronim InterPED (Soluție interoperabilă bazată pe cloud pentru planificarea și managementul încrucișat al cartierelor cu energie pozitivă) este un proiect finanțat prin programul HORIZON EUROPE, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener.

Obiectiv general:

Proiectul InterPED va dezvolta ecosistemul tehnic și de afaceri pentru a demonstra în mod convingător potențialul cartierelor pozitive dpdv energetic (PED-uri), prin integrarea surselor locale de energii regenerabile și a celor de căldură reziduală/în exces (E/WH) cu sistemele energetice locale, să aducă beneficii economice, să îmbunătățească stabilitatea și robustețea rețelelor energetice, să contribuie la sistemul energetic prin decarbonizarea și reducerea amprentei de carbon. Acest lucru va fi realizat prin îndeplinirea obiectivelor generale ale proiectului, stabilind condițiile pentru replicabilitatea pe scară largă în cartierele orașelor din Europa.

Obiective specifice:

OS1: Integrarea instrumentelor TIC existente și emergente pentru a implementa soluția InterPED bazată pe cloud care să permită realizarea de cartiere pozitive dpdv energetic integrate (PED-uri), fiabile și decarbonizate bazate pe cuplarea sectorială, servicii de flexibilitate la cerere mare, participarea cetățenilor, crescând în același timp capacitatea de găzduire a Sistemelor de Energii Regenerabile la peste 50% pondere în furnizarea totală de energie. OS2: Validarea soluției InterPED în 4 piloti la scară largă în diferite tehnici, piețe și contexte climatice, demonstrând în același timp o robustețe îmbunătățită a rețelei datorită integrării încrucișate și a activelor optime de management (surse de energii regenerabile, stocare, surse de căldură în exces/căldură reziduală, vehicule electrice), deblocând în același timp cel puțin 30% din flexibilitatea cererii de energie. OS3: Dezvoltarea planurilor viabile susținute de parteneri pentru replicarea post-proiect a soluției InterPED la 4 cartiere „multiplicatoare”, care măsoară impactul pozitiv asupra infrastructurii energetice, asupra mediului, la nivel local.

Rezultate:

Activitățile demonstrative ale proiectului vor privi dincolo de aspectele investiționale (necesare pentru eficiența energetică) în managementul operațional îmbunătățit, permițând un echilibru mai bun între producția de energie (panouri fotovoltaice (PV), centrale termice) și consumul la nivel de cartier. InterPED va aborda exploatarea excesului de energie electrică și căldură generată local și, acolo unde este posibil, va face integrarea acestora în peisajul energetic local. Încorporând capacități de predicție și optimizare, se va sprijini tranziția de la un sistem pe bază de gaz la unul mixt (cu sistem de încalzire/răcire pe bază de electricitate) care să permită utilizarea eficientă a diferitelor surse de energie (surse de energie regenerabile, exces de căldură). InterPED va construi o micro-rețea inteligentă prin îmbunătățirea integrării activelor energetice în sistemul energetic general. De asemenea, proiectul va investiga mecanismele de stimulare a comunității locale, care să participe activ la acțiunea pilot prevăzută în cadrul proiectului.

Cod proiect:

101138047

Program finanțare:

ORIZONT EUROPA

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

19,986,855

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

1,803,125

Valoare nerambursabilă LEI:

1,803,125

Valoare totală proiect EURO:

3.997.371,96

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

360.625,00

Valoare nerambursabilă EURO:

360.625,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Energie

Perioada programare:

2021-2027

An începere proiect:

2024

An finalizare proiect:

2027

Consorțiu parteneri:

R2M SOLUTION SPAIN SL (Coordonator), FUNDACION TEKNIKER (Spania), GIROA SOCIEDAD ANONIMA (Spania), GRID SINGULARITY GMBH (Germania), HERIOT-WATT UNIVERSITY (Marea Britanie), INSTITUT MIHAJLO PUPIN (Serbia), UNIVERSITE CATHOLIQUE DE LOUVAIN (Belgia), LEVEL 9 (Belgia), Findhorn Innovation Research & Education, CIC (Marea Britanie), SOFTWARE IMAGINATION & VISION SRL (România), AZIENDA ELETTRICA DI MASSAGNO (AEM) SA (Elveția), HIVE POWER SA (Elveția), SCUOLA UNIVERSITARIA PROFESSIONALE DELLA SVIZZERA ITALIANA (Elveția).