Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

„P.L.A.C.E”

– 12 tineri de la diferite licee din Alba Iulia, cu vârste cuprinse între 15-17 ani, selectați în baza rezultatelor academice și a situației sociale deosebite (familii monoparentale, venituri scăzute, domiciliu în localități limitrofe, ceea ce obligă la navetă zilnică, sau alte situații deosebite) au călătorit gratuit în Irlanda de Nord. Acolo au întâlnit un grup similar de 12 tineri, de aceeași vârstă cu ei, și au participat, timp de o săptămână, la activități culturale și sportive la care, în mod normal, nu ar fi avut acces în Alba Iulia (datorită situației socio-economice modeste) : escaladă, înot, rafting, dansuri tradiționale irlandeze etc. Au vizitat obiective turistice pe care altfel nu ar fi avut posibilitatea de a le vizita (Giant’s Causeway pe malul Oceanului Atlantic, Zidul Păcii din Belfast, un muzeu al științei, dedicat tinerilor și copiilor, din Belfast etc.). De-a lungul vizitei, tinerii din Alba Iulia au devenit conștienți de contextul social-politic deosebit din Irlanda de Nord (clivajul dintre catolici și protestanți, traumele pe care conflictele din deceniile trecute le-au lăsat în mentalul populației irlandeze, importanța unor evenimente istorice precum Duminica Sângeroasă, petrecută chiar în localitatea Derry, unde au avut loc majoritatea activităților de proiect). Tinerii au avut de asemenea ocazia de a reflecta asupra unor chestiuni europene de actualitate, deoarece vizita în Irlanda de Nord a avut loc exact în perioada în care se derula campania pro/anti Brexit, înainte de referendumul din 2016 – au avut astfel posibilitatea de a fi în Marea Britanie, în miezul campaniei.
– 12 tineri din Irlanda de Nord au efectuat o vizită echivalentă la Alba Iulia, întâlnind grupul de tineri albaiulieni care fuseseră anterior la Derry. De-a lungul săptămânii petrecute în orașul nostru, cele două grupuri de tineri au participat în comun la activități pe care, în mod normal, majoritatea dintre ei nu și le-ar fi permis: activități sportive la Arsenal Park din Orăștie, atelier de pictură pe sticlă, dansuri tradiționale românești, atelier de realizare produse handmade, vizite la obiective turistice (Muzeul Satului Sibiu) etc.
Cu ocazia celor două vizite (în localitatea Dery din Irlanda de Nord și în Alba Iulia), tinerii români și-au îmbunătățit de asemenea cunoștințele de limba engleză, învățând cuvinte noi și devenind conștienți de diferențele de accent dintre engleza britanică și engleza irlandeză, iar mulți dintre ei au rămas în legătură cu tinerii irlandezi, plănuind să se revadă în viitor și legând prietenii.

Obiectiv general:

Schimbul cultural dintre două grupuri de tineri, care vor participa în comun la un program de activități educative în localitatea Derry din Irlanda de Nord, respectiv în Municipiul Alba Iulia. Se are în vedere încurajarea cetățeniei europene active, implicarea comunitară, implicarea tineretului și o mai bună conștientizare a diversității culturale.

Obiective specifice:

Proiectul propune un câmp larg de activități pentru promovarea incluziunii, a învățării personale și pentru îmbunătățirea calității vieții (o combinație de vizite educative, ateliere de dezvoltare personală, activități în aer liber și sarcini de grup). Participanții vor învăța să înțeleagă consecințele sociale ale conflictului, rasismului sau ale extremismului și să formuleze în același timp recomandări pentru un viitor european comun și pentru o societate europeană mai integrată. Vor învăța să fie mai activi, mai sănătoși, să-și dezvolte abilități care vor avea un impact pozitiv asupra întregii lor comunități.

Rezultate:

Îmbunătățirea competențelor de comunicare în limbă străină, tinerii fiind nevoiți să comunice, fie în engleză fie în italiană, cu ceilalți participanți. Unii dintre ei au rămas în legătură cu tinerii din celelalte țări întâlniți la Bisceglie, plănuind să se revadă în viitor și legând prietenii.

Cod proiect:

2016-1-UK01-KA105-023875

Program finanțare:

ERASMUS+

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

133.837,92

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

61.638,72

Valoare nerambursabilă LEI:

61.638,72

Valoare totală proiect EURO:

29.808,00

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

13.728,00

Valoare nerambursabilă EURO:

13.728,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Educație

Perioada programare:

2014-2020

An începere proiect:

2016

An finalizare proiect:

2016

Consorțiu parteneri:

Lider de proiect: Reach Accross (organizație non-guvernamentală) din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Partener: Municipiul Alba Iulia