Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

Personaje antice în dialoguri virtuale cu vizitatorii Muzeului Principia“, ce va fi cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Initiativa Primăriei Municipiului Alba Iulia de a aduce impresionanta zestre romană a orașului Alba Iulia în lumea digitală este necesară într-o vreme în care turismul cultural a căpătat dimensiuni dintre cele mai nebănuite. Este cu atat mai binevenită cu cât turiștii care ajung în orașul cu cea mai mare cetate din Romania, Cetatea Alba Iulia, caută experiențe care aduc trecutul și cultura mai aproape de ei. Implementarea acestui proiect a fost motivată de ambele situații. Prin sistemul pus în funcțiune la muzeul Principia, Alba Iulia dovedește că are un dialog tot mai activ al prezentului cu trecutul, dar și cu viitorul.

Obiectiv general:

Realizarea unui sistem de realitate augumentată care va permite vizitatorilor Muzeului Principia sa interacționeze virtual cu personalități marcante ale Antichității care și-au legat numele de Apulum, denumirea latină a orașului Alba Iulia.

Obiective specifice:

OS1: Realizarea unei documentări tehnice de specialitate, pe parcursul unei luni, la Muzeul roman Principia, locul unde va fi instalat sistemul de realitate augumentată; OS2: Producția a 6 secvente audio-video cu 3 personalități militare antice, precum și legionari romani și gladiatori, de către o echipa subcontractată de Municipiul Alba Iulia, la parametri tehnici calitativi care vor fi proiectate pe un display interactiv la Muzeul Principia. OS3: Montajul și punerea în funcțiune a sistemului de realitate augumentată, prin intermediul cărora personajelor antice vor dialoga virtual cu vizitatorii Muzeului. OS4: Promovarea și diseminarea sistemului de realitate augumentată printr-un spot video și 3 comunicate de presă distribuite pe paginile oficiale ale Municipiului Alba Iulia și minim 40 de publicări ale comunicatelor de presă pe canale media și de comunicare, platforme de socializare.

Rezultate:

- 1 sistem de realitate augumentată realizat; - 1 display interactiv; - 2 moduri de lucru ale sistemului de realitate augumentată: „cursiv” si „interactiv”; - 3 biografii științifice (fiecare de câte 1 pagină a câte 1.000 de semne) pentru 3 personalități militare cheie care au activat în anticul Apulum, în urmă cu 1800 de ani; - 6 produse vizuale, fiecare cu durata de 20-40 de secunde, care vor fi proiectate pe dislpay-ul interactiv montat în peretele de sticlă al Muzeului Principia, prin intermediul cărora personajele istorice vor interacționa cu vizitatorii; - 6 produse vizuale subtitrate în limba engleză.

Cod proiect:

41ADNM - I 2020

Program finanțare:

AFCN

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

125,000.00

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

125,000.00

Valoare nerambursabilă LEI:

85,000.00

Valoare totală proiect EURO:

25.000,00

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

25.000,00

Valoare nerambursabilă EURO:

17.000,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Lider

Domeniul de finanțare:

Cultură

Perioada programare:

2014-2020

An începere proiect:

2020

An finalizare proiect:

2020