Proiectul TUTUR a fost finanțat prin programul european URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Aba Iulia a participat în calitate de partener alături de Municipalitatea Bremen – Germania (partener) și Municipalitatea Roma – Italia (lider proiect).
Pilot network on Temporary Uses as Tool for Urban Regeneration, acronim TUTUR
Obiectiv general:
Proiectul TUTUR propune introducerea metodei de utilizare temporară a spațiilor abandonate în vederea regenerării urbane a orașelor participante. În cadrul acestui proiect, activitățile temporare reprezintă un instrument de planificare urbană care reunește în mod eficient diverse părți interesate, determinând autoritățile publice locale și agenții economici să valorifice potențialul infrastructurii și a resurselor existente.
Obiective specifice:
În cadrul proiectului TUTUR, la nivelul Municipiului Alba Iulia s-a înfiinţat un Grup de Suport Local, alcătuit din actori activi implicați în diferite arii de dezvoltare: arhitecți, factori de decizie, consilieri profesionali, studenți, reprezentanți ai Camerei de Comerț, ONG-urilor, Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia sau a altor instituții publice. Sesiunile de lucru au fost organizate în cadrul unor întâlniri deschise și interactive pentru a încuraja schimbul de informație și dezbarerile, în cadrul cărora coordonatorul Grupului de Suport Local va putea coordona intaracțiunea dintre toți actorii interesați. Pentru a stabili situația actuală și pentru a defini nevoile municipiului Alba Iulia, părțile interesate au fost încurajate să fie active, luând în considerare studii de caz ale altor orașe, exemple pozitive, dar și negative, de activități temporare cu scopul de a întocmi o listă cu greșelile care nu trebuie repetate. Activitățile propuse în cadrul proiectului TUTUR sunt organizarea a 3 întâlniri cu reprezentanți ai diferitelor departamente din cadrul Municipiului Alba Iulia (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Investiții, Direcția Tehnică, Direcția Cheltuieli), 6 întâlniri organizate pentru membrii Grupului de Suport Local și o întâlnire transnațională a consorțiului pentru a asigura schimbul direct de experiență cu partenerii din cadrul proiectului.
Rezultate:
- un Grup de Suport Local înființat în cadrul proiectului, alcătuit din actori activi implicați în diferite arii de dezvoltare: arhitecți, factori de decizie, consilieri profesionali, studenți, reprezentanți ai Camerei de Comerț, ONG-urilor, Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia etc. - Sesiuni de lucru organizate în cadrul unor întâlniri deschise și interactive pentru a încuraja schimbul de informație și dezbarerile - 3 întâlniri organizate cu reprezentanți ai diferitelor departamente din cadrul Municipiului Alba Iulia (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului, Investiții, Direcția Tehnică, Direcția Cheltuieli), 6 întâlniri organizate pentru membrii Grupului de Suport Local și o întâlnire transnațională a consorțiului organizată pentru a asigura schimbul direct de experiență cu partenerii din cadrul proiectului. - 1 plan local de acțiuni elaborat la nivelul proiectului.
Cod proiect:
6656
Program finanțare:
Stadiu proiect:
Valoare totală proiect LEI:
1.328.575,78
Buget Mun. Alba Iulia LEI:
373.497,60
Valoare nerambursabilă LEI:
298.798,08
Valoare totală proiect EURO:
250.000,00
Buget Mun. Alba Iulia EURO:
84.000,00
Valoare nerambursabilă EURO:
67.200,00
Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:
Domeniul de finanțare:
Perioada programare:
An începere proiect:
2013
An finalizare proiect:
2015
Consorțiu parteneri:
Bremen (Germania), Alba Iulia (România), Roma (Italia)