Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

Regional Policies Towards Greening the Social Housing Sector, acronym Social Green – 5th call

Proiectul intitulat „Politici regionale pentru ecologizarea sectorului locuințelor sociale” este orientat spre abordarea în comun a temei calitatii locuirii și eficienței energetice în domeniul de aplicare al sectorului locuințelor sociale către o economie cu emisii reduse de carbon. În acest context, obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți instrumentele de politică regională care vizează legătura dintre sectorul locuințelor sociale și sărăcia energetică, cu intervenții de construcție ecologică, luând în considerare nivelurile politice, instituționale, financiare și tehnice.

Obiectiv general:

Obiectivul general: îmbunătățirea politicilor de dezvoltare regională orientate spre promovarea ecologizării sectorului de locuințe sociale prin întărirea eficienței energetice și a utilizării energiilor regenerabile, subliniind importanța acestuia de incubator pentru noi piețe din domeniile energiei, tehnologiilor, serviciilor și modelelor de business

Obiective specifice:

Proiectul este o continuare a celui anterior - Faza 1. În urma fazei 1, faza 2 a fost axată pe monitorizarea implementării planurilor de acțiune elaborate anterior și a fost realizat un raport de rezultat final care a sintetizat realizările acestuia. Alba Iulia, a realizat procesul de autoebaluare a calitatii locuirii in locuintele sociale, a finalizat 2 proiecte pilot (sisteme "smart home" in 10 apartamente sociale si contributia sistemelor solare temice la eficienta energetica a unui bloc social), rapoartele fiind consuderaate si publicate ca bune practici si fiind propuse catre ADR Centru pentru imbunatatirea programelor regionale.

Rezultate:

Rezultatele obținute în cadrul Social Green pilot, demonstrează că un sistem solar cu 24 de panouri este capabil să asigure până la 33% din energie, necesar într-un an pentru producerea apei calde (47-48% vara), minimizând energia consumul, emisiile și costurile asociate, împreună cu o rentabilitate rezonabilă a investiției. Aceasta recomandă o astfel de soluție pentru utilizare la scară mai mare pentru alte blocuri cu energie mare consum pentru a maximiza efectul la scara orașului și pentru includerea în POR la capitol dedicat eficienței energetice în clădiri. De asemenea, informarea cetatenilor orivind masurile simple de eficienta energetica si instalarea de 10 sisteme de tip casa inteligenta, au produs rezultate importante in economia de energie si costuri.

Cod proiect:

PGI01473

Program finanțare:

INTERREG EUROPE

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

1.504.038,35

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

462.539,65

Valoare nerambursabilă LEI:

393.158,70

Valoare totală proiect EURO:

310.111,00

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

95.369,00

Valoare nerambursabilă EURO:

81.063,65

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Energie

Perioada programare:

2014-2020

An începere proiect:

2021

An finalizare proiect:

2022

Consorțiu parteneri:

LIDER Centrul Nordic pentru Dezvoltare Spațială Nordregio–SUEDIA, Agenția Regională pentru Energie Tartu – ESTONIA, ADR Sud Muntenia – ROMANIA, Agenția Regională Nordică pentru Energie – CROAȚIA, Agenția pentru Energie Extremadura – SPANIA, Comisia Regională pentru Coordonare și Dezvoltare a Regiunii Norte – PORTUGALIA și Centrul de Inginerie și Dezvoltarea produselor CEIIA - PORTUGALIA