Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

Strategic and human rebirth in European local community, acronim EUREBIRTH

Proiectul “Strategic and human rebirth in european local community” – coordonat de Municipalitatea din Capizzone (Italia) în calitate de lider, reprezintă un proiect declarat finanţabil de către Uniunea Europeană prin programul CERV, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener.

Obiectiv general:

Programul CERV își propune să protejeze și să promoveze drepturile și valorile Uniunii Europene, cum sunt consacrate în tratatele UE și în Carta drepturilor fundamentale. Acesta își propune să contribuie la susținerea și dezvoltarea în continuare a unor societăți deschise, bazate pe drepturi, democratice, egale și incluzive, bazate pe statul de drept. Potrivit ONU, 60% din cele 8 miliarde de locuitori ai planetei vor locui în orașe (Uniunea Europeană, 2016) . Orașele vor fi așadar locurile desemnate pentru a face față marilor provocări economice, politice, sociale și de mediu pe care le prezintă scenariul global actual: recesiune economică și financiară, globalizare în creștere, șomaj, incluziune socială și coeziune, migrație, schimbări climatice, utilizarea terenurilor și protejarea resurselor naturale. Pentru a aborda aceste provocări, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă stabilită de Organizația Națiunilor Unite, printre alte Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), include ODD 11 „Faceți orașele incluzive, sigure, rezistente și durabile”. Acest obiectiv vizează transformarea centrelor urbane în orașe durabile prin accesul întregii populații la locuințe adecvate, accesibile și sigure, servicii de bază și mijloace de transport, în special pentru persoanele cele mai vulnerabile. În plus, orașele viitorului trebuie să fie verzi, obiectiv ce poate fi atins prin reducerea impacturilor negative asupra mediului, punerea în valoare a zonelor verzi și a spațiilor publice sigure și incluzive, cu o atenție specială acordată suburbiilor urbane. Tocmai în acest scenariu regenerarea printr-o strategie care pleacă de jos, de la întreaga cetățenie, își asumă un rol de o importanță crucială: răspunsul la provocările sustenabilității economice, sociale și de mediu în următorii ani și creșterea calității mediul fizic și natural pentru a crește atractivitatea activităților economice și antreprenoriale chiar și în zonele cele mai periferice e marginale Regenerarea urbană se conturează în prezent ca un proces multi-stakeholder, rezultat al parteneriatelor între public-privat, combinând intervenții pe componenta „hardware” (construcții și urbanism). patrimoniu) cu acțiuni care afectează partea „software” (legată de dezvoltarea socială, culturală și de mediu a orașelor) .

Obiective specifice:

Obiectivele și misiunea proiectului pot fi identificate în general în aceste aspecte de viziune, care ulterior vor fi clar delimitate: 1. Planificare strategică urbană și politici de intervenție în management; 2. Intervenții de relocare a muncii; 3. Incluziunea și nediscriminarea (sex, vârstă, origine etnică sau altele); 4. Includerea țintă în politicile sociale și de ocupare a forței de muncă; 5. Reamenajare în vederea relocarii; 6. Legislație în creștere și politici specifice; 7. Crearea valorii publice locale.

Rezultate:

- Dezbaterea cu cetățenii și participarea la crearea de politici publice referitoare la refacerea comunităților post COVID19 - Crearea de politici publice și ghiduri de bune practice cu privire la refacerea comunitățior post COVID și de asemenea stabilirea de politici și măsuri de intervenție și de organizare a fluxului în diferite domenii ale vieții sociale la nivel local în cazul unor viitoare pandemii. - Participarea și suportul la realizarea websiteului si platformei

Cod proiect:

101091207

Program finanțare:

CERV

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

981.926,00

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

103.821,00

Valoare nerambursabilă LEI:

103.821,00

Valoare totală proiect EURO:

199,985.00

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

21.145,00

Valoare nerambursabilă EURO:

21.145,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Social

Perioada programare:

2021-2027

An începere proiect:

2022

An finalizare proiect:

2025

Consorțiu parteneri:

Municipiile Capizzone, Alzano (Italia), Outes (Spania), Ludbreg (Croația), Alba Iulia, Dagda, Vrgorac (Croația), Preili, Kostryn nad Odra (Polonia)

Link site proiect:

https://www.eurebirth.com/