Proiectul “supportinG incReasEd knowlEdge oN rEnewable eneRgy and energy efficiency in Alba Iulia”, acronim GREENER este finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, prin Programul pentru energie în România, în baza grantului nr. 2022/346649 din 27.01.2023. Programul pentru energie în România, Apelul SGS-4: Creșterea cunoștințelor privind energia din surse regenerabile, eficiența energetică – Sensibilizarea publicului larg și formare, urmărește să sprijine creșterea conștientizării, formarea și dezvoltarea competențelor în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice și securității energetice și se adresează tuturor entităților publice sau private din România. Municipiul Alba Iulia, în calitate de Promotor de proiect, implementează proiectul în parteneriat cu Agenția Locală a Energiei Alba (Partener proiect 1), Norsk Energi (Partener proiect 2) și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Partener proiect 3) în perioada februarie 2023 – ianuarie 2024.
supportinG incReasEd knowlEdge oN rEnewable eneRgy and energy efficiency in Alba Iulia, acronim GREENER
Obiectiv general:
Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea durabilă a Municipiului Alba Iulia prin îmbunătățirea cunoștințelor de energie regenerabilă, eficiență energetică și securitate energetică la nivelul comunității locale din Alba Iulia, pe parcursul a 12 luni.
Obiective specifice:
Pentru realizarea acestui obiectiv, Municipiului Alba Iulia urmărește: 1. îmbunătățirea cunoștințelor personalului din cadrul Primăriei Alba Iulia și a reprezentanților entităților publice locale prin formare specializată în domeniul eficienței energetice și managementului energetic; 2. îmbunătățirea cunoștințelor întreprinderilor mici și mijlocii locale prin formare specializată în domeniul eficienței energetice și al gestionării energiei; 3. îmbunătățirea cunoștințelor reprezentanților comunității locale prin sesiuni de instruire și o vizită de studiu; 4. creșterea gradului de conștientizare a eficienței energetice în Alba Iulia prin elaborarea unui studiu privind comunitățile energetice locale și organizarea unei caravane informaționale.
Rezultate:
Rezultatele proiectului sunt: - un nivel ridicat de oportunitate auto-raportată pentru energia din surse regenerabile, eficiența energetică și securitatea energetică (7/7); - un nivel ridicat de cunoștințe auto-raportate privind energia din surse regenerabile, eficiența energetică și securitatea energetică (7/7); - 70 de persoane care raportează capacități/competențe sporite legate de energia din surse regenerabile, eficiența energetică și securitatea energetică; - 200 de persoane care se autoraportează cu privire la îmbunătățirea cunoștințelor legate de energia din surse regenerabile, eficiența energetică și securitatea energetică; - 1 parteneriat creat cu statele donatoare (Norvegia).
Cod proiect:
2022/346649
Program finanțare:
Stadiu proiect:
Valoare totală proiect LEI:
1.050.980,00
Buget Mun. Alba Iulia LEI:
565.947,00
Valoare nerambursabilă LEI:
408.302,00
Valoare totală proiect EURO:
210.196,00
Buget Mun. Alba Iulia EURO:
113.189,40
Valoare nerambursabilă EURO:
81.660,40
Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:
Domeniul de finanțare:
Perioada programare:
An începere proiect:
2023
An finalizare proiect:
2024
Consorțiu parteneri:
Municipiul Alba Iulia, în calitate de Promotor de proiect; Agenția Locală a Energiei Alba, Norsk Energi și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în calitate de parteneri