Proiectul „SUMP-PLUS”, coordonat de Stad Antwerpen (Belgia) în calitate de lider, reprezintă un proiect declarat finanţabil de către Uniunea Europeană prin programul Horizon 2014-2020, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener. Mobilitatea urbană a devenit una dintre cele mai relevante aspecte ale agendelor politice, la nivel mondial, european, național și local. Transportul contribuie în mod semnificativ la emisiile globale de CO2, la calitatea scăzută a aerului din mediul urban (particule și NO2), la niveluri de expunere la zgomot, la decese și la vătămări grave. Ineficiențele în sistemele de transport pot fi în detrimentul eficienței economice și pot limita accesul la bunurile și serviciile vitale, în special în rândul grupurilor sărace și vulnerabile. În schimb, sistemele de transport performante pot contribui la dezvoltarea economică, la furnizarea eficientă și eficientă a unei game largi de bunuri și servicii și la îmbunătățirea stării de bine și a nivelului redus al inegalității sociale. Transportul este un factor esențial în realizarea mai multor obiective de dezvoltare durabilă. O abordare cuprinzătoare a planificării mobilității urbane durabile este esențială pentru maximizarea mobilității și a beneficiilor mai largi pentru cetățenii europeni. Comisia Europeană a recunoscut aceste provocări încurajând orașele să pună în aplicare planurile de mobilitate urbană durabilă (SUMP) și SULP (planuri de logistică urbane durabile). SUMP-PLUS este o acțiune de cercetare și inovare de trei ani, concepută pentru a răspunde acestor provocări și pentru a exploata aceste noi oportunități. SUMP-PLUS va dezvolta și aplica căi de tranziție către orașe mai durabile, ținând cont de necesitatea stabilirii unor legături mai puternice cu alte componente ale sistemului urban. SUMP-PLUS va furniza o metodologie și va susține analizele care să demonstreze modalitatea de personalizare a căii spre orașe cu caracteristici, capacități, disponibilitate de date / resurse și aspirații și va produce instrumentele practice de orientare asociate care vizează nevoile orașelor aflate în diferite etape ale dezvoltării mobilității.
Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and Links to Urban Systems, acronim SUMP – PLUS
Obiectiv general:
Elaborarea și updatarea SUMP și facilitarea schimbului de bune practici în ceea ce privește colaborarea între orașe
Obiective specifice:
OS1. Dezvoltarea modului de eaborare si updatare a SUMP / SULP, multe orașe nu știu cum să-și implementeze viziunea și măsurile asociate și au nevoie de sfaturi cu privire la căile de implementare practice, adaptate circumstanțelor și cerințelor lor. OS 2. Mobilitatea urbană, în toate orașele, la scări diferite și în stadii de dezvoltare, se află într-o stare de incertitudine și tranziție fără precedent, datorită progreselor rapide ale tehnologiilor potențial dezrădăcinate și sistemelor de furnizare a serviciilor, inițiate în principal de sectorul privat. vehicule automatizate, sisteme de partajare a activelor / vehiculelor, servicii de mobilitate pe bază de servicii) și non-transport (de exemplu, avansări în tipărirea 3D, diagnosticare la distanță la distanță etc.). OS 3. Dezvoltarea cerintelor legate de sistemele de transport urban sunt puternic afectate de schimbările care au loc în alte sectoare ale economiei, deoarece mobilitatea este în mare parte o 'cerere derivată'. Avansurile în datele mari, în resursele cloud și în inițiativele inteligente ale orașelor oferă noi oportunități de a lucra cu alte componente ale sistemului urban pentru a obține o eficiență și o integrare mai largi a sistemului. OS 4. Dezvoltarea interacțiunii cu cu cetățenii, factorii de decizie politică, afacerile și societatea civilă pentru a conveni asupra viziunilor orașului, soluțiilor personalizate și căilor de livrare. OS 5. Producerea de îndrumări SUMP-PLUS care se adresează nevoilor orașelor de diferite forme și dimensiuni. OS 6. Maximizarea impactul prin activități de diseminare, transfer de cunoștințe și de consolidare a capacităților conduse de oraș.
Rezultate:
Realizarea unui numar de 4 livrabile : cataloage de solutii de mobilitate pe edu, turism, smart city, plan de management riscuri; Realizarea unui pachet de măsuri de baze si măsuri complementare referitoare la coridorul Bd Revolutiei; testarea unor mijloace de comunicare cu cetățenii și stakehoderii: mobility forums, integratoare si platforma de omunnicare.
Cod proiect:
814881
Program finanțare:
Stadiu proiect:
Valoare totală proiect LEI:
18.822.708,00
Buget Mun. Alba Iulia LEI:
457.500,00
Valoare nerambursabilă LEI:
457.500,00
Valoare totală proiect EURO:
457.500,00
Buget Mun. Alba Iulia EURO:
91.500,00
Valoare nerambursabilă EURO:
91.500,00
Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:
Domeniul de finanțare:
Perioada programare:
An începere proiect:
2018
An finalizare proiect:
2023
Consorțiu parteneri:
Municipalitatea din Antwerp (Olanda), European Integrated Projects (EIP); Fondation Nationale des Sciences Politiques (Sciences Po) (Franța); ICLEI Europe; Memex (Italia), Space Syntax (UK); ReSEL-TUC (Grecia); UITP (International Association of Public Transport) ; University College London (UCL); Vectos (Italia), Municipiul Alba Iulia, Municipalitățile din Klaipeda (Lituania), MAnchester (UK), Lucca (Italia)