Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

The impact of euroscepticism on the construction of Europe, acronim CITIZEU

Proiectul și-a propus să implice cetățenii din șase orașe ale UE pentru a înțelege Uniunea Europeană, pentru a dobândi cunoștințe de bază despre instituțiile, istoria, realizările și abordarea sa de guvernare pe mai multe niveluri Mai mult, acest proiect are scopul de a contribui la îmbunătățirea înțelegerii UE, imaginea, promovarea participării cetățenilor, cetățenia europeană, identitatea, precum și toleranța și înțelegerea diferitelor țări europene. Pe de altă parte, proiectul dorește să promoveze înțelegerea și discutarea motivelor din spatele creșterii actuale a euroscepticismului și impactul acestuia asupra viitorului proiectului european. Proiectul dorește să aprofundeze originile și consecințele euroescepticimului în stadiul european actual.

Obiectiv general:

Obiectivul general al proiectului este de a crește cunoștințele cetățenilor europeni cu privire lal istoria, valorile UE, cu privire la drepturile cetățenilor europeni și să încurajeze participarea civică a cetățenilor din orașele partenere la dezbateri, la alcătuirea de politici publice și la activitățile civice și democratice.

Obiective specifice:

Înțelegerea unor concepte precum cel de „euroscepticism”; Înțelegerea cauzelor care duc la formarea curentelor eurosceptice; Dezbateri asupra viitorului Europei și al parcursului european al țărilor partenere în proiect; Înțelegerea valorilor europene, a mecanismelor europene; a principalelor instituții europene și politicile publice create.

Rezultate:

Municipiul Alba Iulia a avut ocazia de a participa la dezbaterile cu cetățenii din cele 6 orașe partenere. La Alba Iulia a fost organizată o dezbatere amplă cu cetățenii la care au participat peste 130 de persoane, care a avut rolul de a identifica principalele aspecte ale euroscepticismului așa cum este el văzut la noi. De asemenea rezultatele colectate din sondajul realizat în timpul dezbaterii au arătat că cei mai mulți dintre participanți nu știau istoria UE, principalele instituții europene și mecanismele europene; De asemenea, ca rezultate putem semnala și crearea unei platforme cu cursuri online interactive pentru cetățeni dar și a unui booklet cu rezultatele colectate din toate orașele din țările partenere.

Cod proiect:

586693

Program finanțare:

Europa pentru Cetățeni

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

682.500,00

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

91.000,00

Valoare nerambursabilă LEI:

91.000,00

Valoare totală proiect EURO:

150.000,00

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

20.000,00

Valoare nerambursabilă EURO:

20.000,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Educație

Perioada programare:

2014-2020

An începere proiect:

2018

An finalizare proiect:

2019

Consorțiu parteneri:

Municipalitatea din Gijón (Spain) - coordonator, Municipalitatea din Nüremberg (Germania), Municipalitatea din Genova (Italia), Municipiul Alba Iulia (Romania), Vääksy and Helsinki (prin ONG AEKS in Finlanda), Universitatea din Oviedo (Spania) și CEPS.