Proiecte Municipiul Alba Iulia finanțate din fonduri nerambursabile, din anul 2007 până în prezent

Platformă realizată în cadrul proiectului GROW - reGovery and Resilience through cOhesion frameWork

Transformation of neighbourhoods in a child-friendly way to increase the quality of life for all citizens, acronim Methamorphosis

Metamorphosis este un proiect care urmărește să contribuie la dezvoltarea cartierelor cu accent pe nevoile pe care le au copiii în ceea ce privește spațiul de locuit și de recreere. Proiectul pornește de la premisa că atunci când un cartier se bucură de mulți copii în spațiile sale publice acesta refl ectă un indicator important al calității vieții și al durabilității acestui cartier.

Obiectiv general:

Dezvoltarea cartierelor cu accent pe nevoile pe care le au copiii în ceea ce privește spațiul de locuit și de recreere

Obiective specifice:

• Transformarea cartierelor orientate spre utilizarea mașinii în cartiere pentru copii, prin adoptarea unui comportament responsabil și creșterea calității vieții în cartiere. • Construirea unei viziuni unitare și integrate asupra dezvoltării cartierelor la nivel local. • Identificarea unor soluții inovatoare adaptate nevoilor de transformare a cartierelor. • Abordarea inovatoare a dezvoltării cartierelor în ceea ce privește procesul de planificare, guvernanța și proiectarea cartierelor. • Identificarea și implementarea de soluții adaptate nevoilor de mobilitate ale copiilor. • Evaluarea impactului soluțiilor prin metodologii inovatoare de evaluare. • Dezvoltarea și implementarea unor instrumente prin care să fie transferate ideile inovatoare de la oraș la oraș și de la o țară la alta și după finalizarea proiectului.

Rezultate:

Grădinescu Alba Iulia - Grădinescu e un model de regenerare urbană ce exemplifică cum sisteme de permacultură, educaţie, economie circulară, energie şi hrană se pot îmbina creativ într-o reţea de grădini urbane, care să aducă un plus de energie şi vitalitate în viețile orășenilor. • Grădinescu Alba Iulia este rezultatul colaborării dintre Municipiul Alba Iulia, Kaufland România - sponsor principal și Asociaţia Institutul de Cercetare în Permacultură din România. • Grădina este concepută pentru a fi îngrijită de locuitori – prin participare şi de echipa Grădinescu – prin expertiză, facilitare şi cercetare. Biblioteca Urbană din Cealaltă Capitală - proiect pornit de la ideea a doi tineri arhitecți locali, Octavia și Lucian Loiș (ȘEZI) . • Pentru ca ideea să devină realitate, compania Transavia.Well made in Romania a decis să susțină financiar acest concept neconvențional de bibliotecă urbană, transformând viziunea celor doi arhitecți în 9 puncte de interes de pe harta orașului. • Prin proiect au fost amplasate un număr de 10 căsuțe cu cărți, de tip mini-biblioteci, în 9 locuri reprezentative pentru oraș. • Căsuțele găzduiesc cărți pentru diferite categorii de vârste, preponderent pentru copii, în spiritul proiectului Metamorphosis. Aprovizionarea acestora se va face din diferite surse, de la Biblioteca Județeană Alba sau Librăria Humanitas, care s-au implicat deja activ în proiect și până la companii sau chiar persoane fizice.

Cod proiect:

723375

Program finanțare:

Orizont 2020

Stadiu proiect:

Valoare totală proiect LEI:

16.250.271,10

Buget Mun. Alba Iulia LEI:

633.389,40

Valoare nerambursabilă LEI:

633.389,40

Valoare totală proiect EURO:

3.413.922,50

Buget Mun. Alba Iulia EURO:

133.065,00

Valoare nerambursabilă EURO:

133.065,00

Rolul Mun. Alba Iulia în proiect:

Partener

Domeniul de finanțare:

Inovare urbană

Perioada programare:

2014-2020

An începere proiect:

2017

An finalizare proiect:

2020

Consorțiu parteneri:

Lider proiect: STICHTING BREDA UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES; Parteneri:COMUNE DI MERANO (Italia), FORSCHUNGSGESELLSCHAFT MOBILITAET - Austrian Mobility Research FGM - AMOR Gemeinnutzige GMBH (Austria), SOUTHAMPTON CITY COUNCIL (UK), UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON (UK), MUNICIPIUL ALBA IULIA (România), OEKOINSTITUT SUEDTIROL/ALTO ADIGE-ISTITUTO PER UNO SVILUPPO ECOLOGICOE SOCIALE COOPERATIVA (Italia), LANDESHAUPTSTADT MUNCHEN (Germania), TECHNISCHE UNIVERSITAET DRESDEN (Germania), LENDWIRBEL - VEREIN FUR NACHBARSCHAFTLICHE STADTENTWICKLUNG (Austria), GEMEENTE TILBURG (Olanda).